Waarom het zo lastig is om een patroon te doorbreken

Hoe ontstaat een patroon eigenlijk?

Veel patronen ontstaan doordat je iets doet wat voor je werkt. Zo heb ik een patroon ontwikkelt om veel dingen vooral zelfstandig te doen. Ik dacht vaak: “Ok, ga ik regelen en aan de slag. Mouwen opstropen en gaan!”.  Dit heeft me enorm geholpen in mijn werk, om mijn studie te halen, een verhuizing te regelen enz.

Onder elk patroon of mechanisme zit een talent.
In mijn geval, is het talent daadkracht. Mouwen opstropen en gaan. Op zich niets mis mee en zeker ook helpend. Echter kwamen er steeds meer en meer dingen op mijn pad die ik eigenlijk niet (meer) wilde doen. Het patroon evolueerde naar “Laat ik het maar gewoon doen, het is zo gebeurd en dan kunnen we door naar het volgende”. En 3 keer raden wat het volgende was? Weer iets wat ik eigenlijk niet meer wilde doen. Gevolgd door het volgende ding wat ik niet meer wilde doen. Een recept voor een burn-out. Dit patroon heb ik jarenlang volgehouden.
Hoe kan het dat je iets wat je eigenlijk niet helpt, zolang vol houdt? 

Tony Robbins legt het uit aan de hand van de 6 Human Needs.

Deze 6 Human Needs hebben we allemaal nodig. Sommige behoeftes zijn wellicht groter dan andere behoeftes, maar in de basis hebben we ze stuk voor stuk nodig voor een gelukkig leven. De laatste 2 zijn spirituele behoeftes. Deze zijn niet per sé noodzakelijk om gelukkig te worden, maar wel om een vervuld leven te ervaren.

 1. Zekerheid:
  Een dak boven je hoofd, brood op de plank en een bepaald niveau van comfort
 2. Afwisseling:
  De tegenhanger van zekerheid en daarom ook wel onzekerheid, afwisseling. Een leven in complete zekerheid, waarbij je precies weet hoe het zal lopen, dat is toch… saai! Vandaar deze behoefte voor het onverwachte. Dit zorgt ervoor dat je voelt dat je leeft.
 3. Betekenis:
  Het gevoel dat je speciaal en uniek bent. Dat je nodig bent en dat je er mag zijn. Dat je erkenning krijgt.
 4. Liefde/verbinding:
  Het gevoel dat we krijgen als we samen dingen ondernemen, mee maken, creëren. Het gevoel om echt van iemand te houden en dat iemand van jou houdt.
 5. Groei:
  Het gevoel dat je krijgt als je verder gaat dan de verwachtingen. Dat gevoel dat je krijgt als je buiten je comfort zone treedt. Dat je zinvol bezig bent.
 6. Bijdrage:
  Dit is de behoefte dat je bijdraagt aan het grotere geheel, waarbij het niet alleen om jou draait. Dat je iets goeds doet voor de wereld en deze beter maakt.

Als je met het gedrag minimaal 3 van deze behoeftes bevredigt, heeft dit een verslavend effect.

In mijn geval worden met dit patroon van zelfstandigheid, daadkracht en geen hulp vragen minimaal 3 van de human needs bevredigd:

 • Doordat ik het zelf doe, weet ik zeker dat het gedaan wordt en dat het goed gedaan wordt. Dit geeft mij zekerheid.
 • Ik ervaar dat ik heel veel zelf kan. Daar ben ik dan ook wel trots op en daar krijg ik ook vaak nog erkenning voor van anderen. Hier haal ik betekenis uit.
 • Door te delen wat ik allemaal zelf heb gedaan en hoe moeilijk dat ook wel is, krijg ik aandacht/erkenning. Het geeft me een stuk verbinding
 • Het is niet altijd iets waarvan ik van tevoren weet of ik het wel kan. Daar zit dus ook een groei kans in.

Whoops, dat zijn al meer dan 3 behoeftes die bevredigd worden! Dit gedrag levert me dus veel op. Toch ben ik niet happy. Ik baal ervan dat ik alles alleen moet doen. Door geen hulp te vragen, ontneem ik zelfs anderen de kans om te helpen/groeien. Ik ontneem hun eigenlijk ook hun Human Needs. Dit hele mechanisme werkt regelrecht tegen mijn verlangen naar verbinding en liefde in. Het is dus de kunst om deze behoeftes op een positieve helpende manier in te vullen. Dat is waar het geluk zit.

Tijdens het diepgaande (zelf)onderzoek van het Levend Water Ritueel kan je deze patronen ontdekken en uitdiepen. In het onderzoek en het ritueel wordt je ook uitgenodigd om hier iets nieuws tegenover te zetten.

Wil je hiermee aan de slag? Download dan hier het (gratis) zelfonderzoek! en kijk in de agenda voor de eerstvolgende rituelen

2018-05-07T20:24:20+00:00

About the Author:

Jikke Broxterman
Ik begeleid de Levend Water Rituelen in Arnhem/Oosterbeek.Nieuwsgierig? Kijk dan in de agenda voor het eerstvolgende Levend Water Ritueel.

Download gratis (zelf)onderzoek

Vul je gegevens in en je krijgt direct een e-mail met de download.