Over het Levend Water Ritueel zeggen we vaak dat het een ankerervaring is. Maar wat is dat eigenlijk? Zo’n ankerervaring?

Iedereen bouwt ankers op in zijn leven. Als ik bijvoorbeeld muziek van Herman van Veen hoor, denk ik steevast aan de zondagochtenden bij ons thuis. Met het gezin aan het zondagse ontbijt en Herman hard galmend door de huiskamer. Een ankerervaring is een gebeurtenis gekoppeld aan een prikkel. Die prikkel kan van alles zijn, muziek, een geur, een plaats, foto, gevoel etc. Ze zijn dan ook vaak gekoppeld aan herinneringen. Ga maar eens door een fotoboek heen van vroeger of oude plaatjes draaien en er komt van alles weer naar boven.

Neurologisch proces

Ankers heb je in gradaties. Hoe intenser de gebeurtenis, hoe sterker het anker. Zo’n anker wordt meestal heel snel en onbewust aangemaakt in je hersenen. Een neurologisch proces, het anker of deze verbinding wordt letterlijk opgeslagen in je hoofd.

Ankers heb je in positieve en negatieve vorm. Een positief anker kan echt een kadootje zijn. Leuke herinneringen en emoties komen terug waardoor je het bijna herbeleefd. Aan de andere kant kan zo’n prikkel ook zorgen dat een heel angstige herinnering of trauma terug komt. Dat kan gebeuren ondanks dat de situatie nu heel anders is. De prikkel of het anker zorgt ervoor dat die oude emoties opnieuw naar boven komen. Ankerervaringen zijn ook wel associaties. Je associeert een bepaalde geur aan iets of een gebeurtenis. Diverse technieken zoals EMDR worden gebruikt om de ankers die gekoppeld zijn aan angsten en trauma’s, te ontkrachten.

Het Levend Water Ritueel als positieve ankerervaring

Bij het Levend Water Ritueel maken we ook gebruik van dit neurologische mechanisme en dan wel in positieve vorm. En dan ook nog gekoppeld met een fysieke ervaring wat het effect nog sterker maakt. De ervaring van het ritueel wordt gekoppeld aan iets dat je groter wil maken in je leven. Iets wat je verder helpt en sterker maakt. Als het niet helpende patroon weer de kop op steekt, kan je razendsnel terugvallen op je positieve anker. Je wordt ondersteund door het neurologische proces en de bijbehorende helpende emoties. Dit is waarom het ritueel een duurzaam effect heeft en zo’n krachtige tool is.

Meer weten? Stuur ons dan een e-mail of meld je aan om dit zelf te ervaren.