Jawi Bakker is de bedenker van het Levend Water Ritueel, geïnspireerd door de Kabbalah en de reinigende werking van water. In 2011 is hij begonnen het ritueel voor zichzelf in te zetten. Iedere keer leerde hij en werden onderdelen toegevoegd en weggehaald. Langzamerhand werden mensen om hem heen steeds nieuwsgieriger naar wat hij nou deed met het water tijdens volle maan. De eerste deelnemers dienden zich aan en nu na jaren van ontwikkeling, is het een volwassen ritueel. Vele groepen en individuen hebben deze mooi ervaring inmiddels mogen beleven.

Fysieke ervaringen

Wij mensen zijn uitstekende verhalen vertellers. Het vertellen van verhalen structureert en geeft dingen een plek. Aan de andere kant kan het (continue) vertellen van een bepaald verhaal ook blokkeren. Je blijft in je hoofd zitten en piekeren. Het helpt dan om naar je lichaam te gaan. Wat vertelt je lichaam je? Hoe ga je fysiek om met bepaalde krachten? Het mentale en fysieke zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden en het geeft informatie. Dit kan je gebruiken om inzichten te krijgen en je volgende stap te bepalen. De lichamelijke ervaringen wordt nu ook steeds meer gecombineerd met het systemische werk, zoals opstellingen en oefeningen met lichaam en ziekte.

Systemisch werk

Jawi’s voorliefde om te werken met systemische oefeningen en opstellingen komt voort uit zijn eigen ervaringen. Vaak dragen we iets met ons mee, dat niet van ons is. Iets dat is voorgeleefd door onze (voor)ouders. Misschien heb je zelf ook wel bij bepaalde dingen het gevoel dat je niet weet waar het vandaan komt. Het is dan interessant om je systeem van herkomst te onderzoeken. Dit onderzoek kan je doen of je (voor)ouders er nog zijn of niet. De kracht van systemisch werk is dat het altijd informatie geeft. De verstrikking of datgene wat niet van jou is, kan geordend worden of terug gegeven. Hierdoor ontstaat ontspanning en ruimte om door te gaan met datgene wat wel van jou is.